Medijske prevare-BHANSA

 

 

Rifat Tirak
Bulevar Meše Selimovića 33
Sarajevo
Tel:060 3047717
E-mail: tirak101@yahoo.com

Tir20,br3-1-1/AV,KL
20.01.2020.godine

UREDNIŠTVU DNEVNOG AVAZA I PORTALA KLIX.BA

Reagovanje na objavljeni tekst razgovora sa direktorom BHANSA-e. 20.01. i 15.01.2020 godine

Definitivno nema granice u prevarama i neistinama u oblasti vazdušnog saobraćaja u državnim institucija Bosne i Hercegovine ali niti u našim medijima.
Navodi obadva objavljena teksta se mogu lako demantovati ali pošto ima i previše kontradiktornosti ukaza ću kratko samo na:
Broj aviona koje smo do sada prosječno pratili u jednom danu bilo je 80 a sada 700.
Ovi podaci, koje iznosi direktor BHANSA-e, su direktno ne proporcionalni sa prihodima koji bi morali biti isto toliko povećani. Već ovi podaci jasno ukazuju da direktor BHANSA-e samog sebe demantuje. Izuzetno glorificira broj aviona a minimizira zaradu koja bi trebala biti povećanje srazmjerno broju pratećih aviona. Takvu matematiku direktor BHANSA-e, u sopstvenoj konfuziji, uopšte ne uočava.
Prava istina je da oni i ne žive od efekta svojega rada. Kao svaki paraziti žive isključivo od naplaćenih taksi od preleta preko bh teritorije ( em ruta takse ). Ove takse smo naplaćivali i kada nije postojala ( ni u ideji ) BHANSA. Sve ozbiljne države imaju samo jednu državnu instituciju čija je nadležnost vazdušni saobraćaj a mi kao izrazito korumpirana država imamo čak dvije. Iz toga se već može shvatiti zašto je uopšte formirana ova famozna BHAVNSA o čemu direktor ništa ne govori..
Prava istina je da naša država i po dokumentima o kojima govori direktor BHANSA-e uopšte ne kontrolišemo svoj cjeloviti vazdušni prostor što pokazuje vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH održane 19.11.2019. godine na kojoj je utvrđen sporazum o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu između Vijeća ministra BiH i vlade Republike Srbije i vlade Crne Gore. Još nisu razmatrali isti takav Sporazum sa Republikom Hrvatskom pa nije jasno zašto sve to prikriva direktor BHANSA-e. Šta će državama Ustav ako svoja ustavna ovlaštenja prenose drugim državama kao što je u ovom slučaju Odjeljak III, tačka 1. pod j Ustava Bosne i Hercegovine. Ono što je najgore te protivustavne sporazume upravo predlažu institucije koje stalno ponavljaju da smo mi preuzeli kontrolu vlastitog vazdušnog prostora i to proglašavaju kao historijski događaj. Toliko vjeruju svojim lažima da su takvu prevaru proslavili uz večeru koja je koštala preko 300 000 KM u vrijeme kada skoro pola bh stanovništva jede hranu iz kontejnera za smeće.
Nije potrebno previše dužiti o ovom objavljenom razgovoru sa direktorom BHANSA-e. Najveća je sramota u tome što u državi nemamo niti jedan adekvatan radar za kontrolu vazdušnog saobraćaja. Sve avione koje spominje direktor BHANSA-e ( osim možda 20% onih koji lete ispod 10 metara ) pratimo isključivo po podacima koje šalju vojni radari iz Srbije i Hrvatske. Ovakvo skandalozno stanje nije obuhvaćeno onim spomenutim Sporazumima. Ukoliko uopšte postoje neki ugovori potpisale su ga izvjesne kriminalne grupe kao što su bili i oni Sporazumi po kojima susjedi kontrolišu naš vazdušni prostor još od 2000. godine.
Sa druge strane fabrikovani su, najskuplji kadrovi školovani u centrima država koji ni svoje kontrolore ne školuju na taj način. Posebno je važno da te države nemaju ništa bolje stručnjake od nas što najbolje dokazuju kontrolori koji su obučeni u našoj državi još davne 1996. godine a rade i danas vrhunski svoj posao. Nagonski se išlo na enormno udomljavanje svoje rodbine pa su, za sada, formirana čak dva kontrolna centra. Sve države imaju preko deset pa i pedeset radara a samo jedan kontrolni centar. Mi jedini u cijelom svijetu nemamo ni jedan radar ali već imamo dva kontrolna centra sa namjerom da ih još formiramo u zavisnosti od povećanja bliže i dalje rodbine.
Sve navedeno, kao i one ne spomenute mnogobrojne druge negativnost, opstaju vrlo dugo u našem sistemu državne vlasti isključivo radi postojanja snažnog organizovanog kriminala i sistemske korupcije.
Na žalost, o tome naši mediji ništa ne objavljuju, obrnuto, ovakvim tekstovima jasno pokazuju da su važan dio u ovoj kriminalnoj hobotnici.
To je ono što je duboko žalosno, jadno i tragično za cjelokupno bh društvo zašto je, prije svega mladim, postao neizdrživ život u Bosni i Hercegovini.

Rifat Tirak

 

Dnevni avaz-prevare BHANSA

Klix,ba-prevare BHANSA